Avancerad återförsäljarlösning
  • 16 Apr 2024
  • 4 Protokoll att läsa
  • Mörk
  • Pdf

Avancerad återförsäljarlösning

• Mörk
  • Pdf

Article Summary

Med en avancerad återförsäljarlösning kan du ställa in kundgrupper för att erbjuda unika priser, produkter, betalningsmetoder och leveransmetoder till utvalda kundgrupper.

Beställning och installation

1. Appen kan beställas via vår appstore.
  2. När appen är beställd kommer vår kundsupport att meddelas och installera appen åt dig.
  3. Du kommer att få ett e-postmeddelande om att installationen är klar och att tjänsten är redo att användas.
  4. När appen är installerad måste du följa instruktionerna nedan för att ställa in tjänsten så att den fungerar som du vill.

Lägg till kundgrupper

1. Gå till din kontrollpanel och öppna följande sida "Beställningar/kunder > kundgrupper"
    Här kan du skapa kundgrupper, till exempel återförsäljare

Slutkunder är standardkundgruppen och kan inte tas bort, men du kan justera visningen av betalningsmetoder och leveranssätt.
 2. För att lägga till en ny grupp, tryck på "Lägg till ny grupp"

3.  Du kommer då till följande sida, här ställer du in kundgruppen.

• Namn på ny kundgrupp: Här kan du till exempel skriva återförsäljare, företagskunder etc.
  • Vill du göra en prisändring: Här väljer du vilka priser kundgruppen ska få.
    Om du bara vill ge rabatt på vissa produkter och kategorier, lämna detta tomt, den här funktionen ger rabatt på alla produkter.
  • Separat kundgruppskategori: Här bestämmer du om kundgruppen ska få en egen kategori, där du kan lägga in produkter.
    Du kan också bestämma att kundgruppen bara ska se den här kategorin.

4. När du har satt upp kundgruppen som du vill klickar du på "Skapa kundgrupp", du kommer då till "Beställningar/kunder > Kundgrupper" igen.

Alla alternativ i steg 3 kan ställas in i efterhand.

Prisjusteringen

Du kan ändra priset på två olika sätt, antingen individuellt eller genom en massbehandling. Prisjustering av kundgruppspriser är inte samma sak som rabatt/erbjudande, som du kan slå på och av, utan ihållande prisändring för given kundgrupp.

Specifika produkter

1. Gå till "Produktkatalog > produkter"
  2. Hitta den produkt du vill ändra priset på
  3. Klicka på "Redigera" på produkten och scrolla ner till "Kundgrupper"
  4. Här kan du sedan uppskatta för dina olika kundgrupper på de specifika produkterna.

Massbearbetning

1. För att justera priset på en kundgrupp klickar du på "Ändra" till höger om den kundgrupp du vill justera priset på.
  2. Då kommer du till sidan där du kan ändra kundgrupp, högst upp ska du kryssa i "Justera priset på produkterna", så får du fler valmöjligheter.
  3. När du justerar priset måste du bestämma följande:
    -Justera priset därefter: Vilket pris ska vara utgångspunkten för bytet?
    - Hur:
    Vill du dra av procentsatser eller kronor
    - Hur mycket:
    Hur mycket vill du dra av i kronor eller procent?

-Filter: Här kan du ange vilken kategori och tillverkare som ska påverkas av ändringen.

Du kan välja mellan att ändra priser för alla kategorier på en gång eller en kategori i taget. Från och med nu kan du inte välja flera kategorier per justering.

OBS! Om du lägger till nya produkter får de inte automatiskt ett kundgruppspris. Det innebär att du måste justera priset för dessa manuellt eller göra en ny massjustering av priset.

Kundgruppspriser kan också ändras via CSV-fil för import/export av produkter

Visa inte dessa leveransmetoder

Här kan du välja vilka fraktsätt du vill exkludera för kundgruppen.
Om du vill erbjuda ett specifikt fraktsätt måste detta först läggas till via Konfiguration > Fraktsätt och sedan exkluderas för de kundgrupper som inte ska se detta fraktsätt (Slutkunder t.ex.)

Visa inte dessa betalningsmetoder

Om det finns betalningsmetoder som du inte vill erbjuda denna kundgrupp kan de uteslutas här. Det här är betalningsmoduler som läggs till via konfigurations- > betalningsmoduler.

Klarna Checkout är inte en betalningsmetod i detta sammanhang. Om du har Klarna Checkout, men vill att kundgrupper ska gå till Quick Checkout/Business-kassan (där dessa betalsätt visas), kan du ha en separat knapp för din företagskassa.

Alternativt, om du vill att alla kundgruppskunder (förutom slutkunder) automatiskt ska komma till företagskassan när de klickar på "Kassa" kan vi aktivera en sådan länk, då behöver du inte en separat knapp för företagskassan.

Meddela kundtjänst vilket alternativ du vill ha så tar vi hand om resten.

Snabbkassan/Företagskassan ser ut så här:

Moms

Välj om kunder i denna kundgrupp ska se priser exkl. eller inkl. moms.
Om det finns företagskunder/återförsäljare vill du visa priserna exklusive moms. Moms tillkommer/görs alltid synlig i kassan.

Vyn Kategori

Här har du två val, och dessa kan kombineras.

Separat kundgruppskategori

Om du vill ha ett unikt kategoriträd för denna kundgrupp, kryssa i rutan för din egen kundgruppskategori. Med det här alternativet skapas en huvudkategori med samma namn som kundgruppen. Det är endast möjligt att ha en huvudkategori per kundgrupp, men du kan skapa ytterligare underkategorier kopplade till huvudkategorin.

Visa endast kundgruppskategorier (döljer alla andra kategorier från kunder i den här gruppen)

Val nummer två handlar om kunderna i kundgruppen bara ska se sina unika kategorier, eller om alla kategorier i webbutiken ska vara tillgängliga för denna kundgrupp.

Vill du att kunderna ska ha kundgruppskategorin som startsida när de loggar in? Meddela kundtjänst så tar vi hand om det.

Kundgruppskategorier kommer att finnas längst ner i Produktkatalogen > Produkter

Produkter läggs till i kategorierna som vanligt. Se hjälpartikeln för att skapa produkter

Koppla kunder till kundgrupper

Om du tillåter nya kunder att registrera sig via din webbutik kommer alla nya kunder automatiskt att registrera sig som slutkunder.
Du kommer sedan åt kundkortet via Order/kunder > Kunder och väljer önskad kundgrupp.

Alternativt kan du

1. Skicka ut anmälningslänk via Order/kunder > Kunder > + NY KUND
  2. Ställ in automatisk länkning baserat på e-postadress/domän via Order/Kunder > Kundgrupper. I exemplet på bilden länkas alla kunder som registrerar sig med en mystore.no e-postadress automatiskt till kundgruppen Återförsäljare A