Kampanjcenter
  • 25 Mar 2024
  • 6 Protokoll att läsa
  • Mörk
  • Pdf

Kampanjcenter

• Mörk
  • Pdf

Article Summary

Kampanjcentret hjälper dig att sätta ihop och planera framtida erbjudanden på dina produkter.

Införandet

Kampanjcentret är ett verktyg som kan hjälpa dig att planera framtida kampanjer. Ett bra exempel är perioden för julhandeln och speciellt Black Week, där man ofta vill ha olika erbjudanden under hela veckan.

Med Kampanjcenter kan du i förväg planera vilka erbjudanden du vill erbjuda. Se exempel nedan.

• Måndag: 15% på skidutrustning
  • Tisdag: 20% på tält
  • Onsdag: 25 % på vintercykel
  • Torsdag: 30% på vinterkläder
  • Fredag: 40% på snöskor

Här kan du skapa alla kampanjer i förväg och sedan låta Kampanjcenter göra resten.

Observera att det inte går att ändra datum och tid efter att en kampanj har skapats. Dubbelkolla att datum och start-/stopptid är korrekta innan du sparar kampanjen.

Om det blir nödvändigt att ändra datum/tid måste du först arkivera kampanjen, sedan kan du duplicera kampanjen och ange ett nytt datum/tid.

Den här appen kan inte kombineras med produktpaket. Anledningen är att produktpaket i sig är en "kampanj" där du lägger in en rabatt på en förpackad produkt och inte kommer att fungera i Kampanjcentret.

Observera att de ändringar du gör i Kampanjcenter inte kommer att ändra produkterna i produktkatalogen direkt, utan endast vara en tillfällig ändring under den period som kampanjen är aktiv.

Installation

Kampanjcenter är inte installerat som standard. Det är en gratis app som du måste installera via vår appbutik.
Från kontrollpanelen kan du komma till appbutiken genom att klicka på "Appar" i huvudmenyn. Hitta sedan appen och klicka på den på sidan. Där hittar du en knapp "Beställ app".

Vårt kundservicecenter får då ett meddelande och installerar appen åt dig. Du får ett meddelande när det är klart.

Kampanjcentrets startsida

Från menyalternativet "Produktkatalog", välj alternativet "Kampanj".
Du kommer då till översiktssidan i mitten. Här kommer alla dina kampanjer att visas.

För att skapa en kampanj klickar du på "Skapa ny kampanj" och fyller i formuläret.

Om du har många kampanjer kan du använda sökfältet "Filtrera kampanjerna". Här kan du söka på kampanjnamn och/eller datum. Tabellen uppdateras automatiskt när du skriver i fältet.

Kampanjerna grupperas efter kommande, aktiva och arkiverade kampanjer i tabellen. Från höger till vänster visas namn, beskrivning, startdatum, slutdatum, hur många produkter som har lagts till i kampanjen.

Den sista kolumnen är dynamisk och visar olika val för de olika grupperna. För kommande kampanjer kommer alternativ att visas för att visa alla produkter, lägga till nya produkter, duplicera och arkivera kampanjen.

Till höger om sökfältet finns en ikon som öppnar en meny som låter dig omedelbart aktivera/inaktivera kampanjer. Som standard görs detta automatiskt av vår plattform, så du ska inte behöva göra detta manuellt om det inte är absolut nödvändigt.

Skapa din första kampanj

Från förstasidan i Kampanjcenter skapar du en ny kampanj genom att trycka på "Skapa ny kampanj".

Du kommer till en ny sida där du får ett formulär där du anger ditt namn, tidsperiod och om du vill koppla kampanjen till en kategori.

Namnet och beskrivningen är endast avsedda för internt bruk. Namn är obligatoriska.

Tidsperiod

Använd kalendern för att välja start- och slutdatum. Tryck två gånger på samma datum om kampanjen ska ha samma start- och slutdatum.

Välj sedan start- och slutdatum.

Kampanjer måste ha ett startdatum i framtiden. Minst nästa hela timme. Slutdatumet måste vara efter startdatumet.

Här kan det vara värt att veta att vi använder den kampanjperiod du anger för att automatiskt starta och stoppa kampanjen åt dig. Vi kontrollerar detta var 10:e minut. Det kan sedan ta några sekunder innan du märker att kampanjen har startat/avslutats. Om vi upplever hög efterfrågan på våra system kan det ta längre tid.

Därför kan det vara värt att vänta lite med att skicka ut en e-postkampanj tills du är säker på att kampanjen har startat.

Du får skapa kampanjer som sträcker sig över andra kampanjer. Det är dock inte möjligt att lägga till produkter i en kampanj där samma produkt finns i en överlappande kampanj.

Om du är på väg att skapa en kampanj som överlappar med en annan kampanj kommer vi att informera dig om detta.

Kategori

Om du kopplar din kampanj till en kategori synkroniserar vi automatiskt produkter som läggs till i kampanjen till den kategorin. Om du till exempel skapar en kategori för Black Friday kan du länka den till Black Friday-kampanjen. Om du väljer att synkronisera din kampanj med en kategori visas en rullgardinsmeny där du väljer kategori.

Utvald. Produkterna läggs omedelbart till i den valda kategorin. Kampanjpriset kommer att aktiveras i början av kampanjen. Vi rekommenderar att du placerar produkterna i en separat, inaktiverad kategori, där Kampanjcenter aktiverar kategorin i början av kampanjen.

När kategorin synkroniseras har du tre alternativ:

Notera: Att aktivera/inaktivera kategori fungerar inte om kategorin är aktiverad men inställd på dold.

När du är klar med att fylla i fälten klickar du på "Skapa kampanj".

Lägg till produkter

Här lägger du till produkter i din kampanj.

Börja med att klicka på "Lägg till produkter". Du kommer till en sida med en lista över tillgängliga produkter att lägga till i din kampanj.

Här är det värt att komma ihåg att produkter som du förväntar dig ska vara tillgängliga kanske inte är det. Det kan bero på flera saker, men troligtvis beror det på att produkten har lagts till i en överlappande kampanj.

Här finns det två sätt att lägga till produkter.

Den första är att klicka på "Lägg till alla produkter. Alla tillgängliga produkter kommer sedan att läggas till i kampanjen. När du har gjort det kommer du automatiskt tillbaka till sidan med de produkter som lagts till i kampanjen.

Det andra sättet är att lägga till produkter en efter en genom att klicka på knappen "Lägg till" på varje rad i tabellen. Då kan du också sätta ett erbjudandepris på produkten. Värdet du anger är antingen hela dollar eller procent.

Filtrering

Ofta finns det många produkter att lägga till i kampanjen. Högst upp på sidan har vi därför skapat några verktyg som gör det möjligt att filtrera produkterna efter tillverkare, kategori eller lagerstatus på produkter.

Ändringar du gör här påverkar tabellen nedan. Men observera att knappen "Lägg till alla produkter" har ändrats till "Lägg till filtrerade produkter".

Till höger har du ett sökfält där du kan söka efter produkter efter titel.

När du är klar med att lägga till produkter klickar du på "Tillbaka" bredvid rullgardinsmenyerna för filtrering.

Hantera produkter i din kampanj

På den här sidan visas alla produkter som lagts till i kampanjen.

Knappen "Lägg till produkter" tar dig tillbaka till sidan där du lägger till produkter. På höger sida av den här knappen finns en liten pil som pekar nedåt.

Om du klickar på den får du ytterligare alternativ som att lägga till alla produkter eller ta bort alla produkter från kampanjen.

Nästa knapp tar dig till översiktssidan för alla kampanjer.

Global prisförändring

Till höger finns ett fält som du kan använda för att göra en procentuell prisändring på alla produkter som läggs till i din kampanj.

Observera att detta ändrar kampanjpriset för alla produkter i kampanjen. Det är därför vi har gjort det så att du måste bekräfta ändringen innan vi gör en global uppdatering.

Produkt tabell
Tabellen visar information som till största delen är självförklarande. Siffror som visas i rött indikerar dock att en prisjustering ännu inte har gjorts på produkten.

Prisjustering
Om du vill göra en prisjustering klickar du i textfältet på raden för den aktuella produkten och anger ett pris i procent eller pris. Det vill säga tal + tecken "%" för förändring i procent, eller ett heltal för kampanjpris i SEK.

Förtjänst
Kolumnen Vinst visar bruttovinsten i procent. Detta värde visas endast om ett pris har registrerats för produkten. Procentsatsen beräknas enligt följande:

(Bruttomarginal/försäljningspris) x 100 = Bruttovinst %

Observera att alla värden i beräkningen är exklusive moms. Priserna som visas i kolumnerna Pris och Kampanjpris är inklusive moms.

Längst till höger finns en knapp med en ikon av en soptunna som låter dig ta bort produkten från kampanjen.