Lägg till varianter
  • 19 Apr 2024
  • 4 Protokoll att läsa
  • Mörk
  • Pdf

Lägg till varianter

• Mörk
  • Pdf

Article Summary

Behöver du dela upp dina produkter i storlekar, färger eller andra valalterantiv? Då kan du lägga till varianter. Du kan ange lagersaldo, artikelnummer, EAN, pris, vikt och bilder på varianterna.

Hur man lägger till varianter

Innan varianten kan läggas till i produkten måste en "variantmall" skapas. Detta skapas i kontrollpanelen via Produkter > Varianter.

Här klickar du på Lägg till variant och anger namnet på den variant du vill skapa. Detta kan t.ex. vara storlek

Standardvarianttypen är Rullgardinsmeny

Använda undergrupper

Undergrupper är ett bra sätt att hålla reda på deras olika sorter. Till exempel, i kategorin Storlek, kanske du vill lägga till undergrupper som heter Skor, S,M,L, Byxor , etc. Detta hjälper dig att hålla reda på vilka produkter som är associerade med varianterna.

Vi rekommenderar att du inte använder samma variant (namn) i flera undergrupper av samma variantkategori om du vill sortera varianterna unikt i de olika undergrupperna.

Radering av varianter

Det är endast möjligt att ta bort varianter som inte används på vissa produkter. Varianter som är redo för radering kommer att ha ett rött kryss, dvs. det finns inga produkter kopplade till det.

Om en variant har ett svart kryss betyder det att den fortfarande finns på en eller flera produkter och måste tas bort från produkterna först. En lista över vilka produkter de är associerade med visas i dialogrutan som visas när du försöker ta bort varianten (klicka på det svarta krysset).

Länka variant till produkt

Om du vill lägga till varianter på produkter öppnar du fliken Varianter när du redigerar produkten. Här väljer du först variantkategori - storlek, färg etc - och lägger sedan till önskade värden för den valda variantkategorin (Small, Medium etc). Om du till exempel har angett storlekar från XS till XXL, men bara vill att den givna produkten ska ha XL och uppåt, väljer du bara de värdena. När de önskade varianterna har lagts till i produkten är det bara att uppdatera produkten. Varianterna kommer då att synas på produktsidan i webbshoppen.

Sortera varianter

Varianter kan sorteras så att de visas i önskad ordning på produkterna. Sortering sker via Produktkatalog > Varianter. Tryck på knappen Sortera, antingen under variantkategorierna för att sortera kategorierna, eller under variantvärdena för att sortera ordningen som visas i rullgardinsmenyn på produktsidorna. Du kan dra och släppa varianterna i valfri ordning.

Hantering av lagersaldo

Lagerhantering aktiveras på en flik per variant och gör att du kan definiera lagersaldon per variant. Om du väljer fliken Storlek för att ha lagerhantering och exempelvis lägger till fyra storlekar till en produkt, kan du sedan ange ett specifikt lagersaldo per storlek. På så sätt kan du hålla reda på vilka av varianterna som är slut i lager och förhindra försäljning av varianter utanför lagret.

Med hjälp av lagerhantering kan du också definiera inköpspriset för de olika varianterna, om det finns en skillnad. Detta görs på fliken Varianter under Lagerhantering

Artikelnummer och EAN på varianter

Om du aktiverar lagerhantering på varianter bör du lägga till unika artikelnummer per variant, eftersom varje variant i grunden är en unik produkt. Det kan också bli problem med Klarna om det inte finns några unika artikelnummer, t.ex. på en order med flera varianter av samma huvudprodukt.

EAN-koder kan också anges per variant.

Dessa matas in via fliken varianter i produkteditorn, längst ner på sidan:

Tillägg och kostnad

Olika varianter kan ha olika kostnader och olika priser. Om du vill justera priset per variant kan du lägga till ett extra pris till varianterna. Tilläggsavgiften kommer att visas i rullgardinsmenyn med varianterna, och priset på produkten kommer att uppdateras i enlighet med detta.

Observera! Pristillägg tillkommer exklusive moms

Om du har olika priser för alla eller vissa variantvärden kan detta anges i samma tabell som artikelnummer och ean-koder. Om alla varianter har samma pris räcker det med att ange ett pris för huvudprodukten (basprodukten). Priset på varianten kräver att lagerhantering har valts.

Vikt

Om du har olika vikter på varianterna kan detta anges per variant. Om det finns en lika vikt för alla varianter räcker det att ange vikten på huvudprodukten.

OBS! Vikt anges i gram.

Olika typer av varianter

Det finns flera typer av sorter som kan användas för olika ändamål:

• Rullgardinsmeny

Standardrullgardinsmeny med definierade värden
  • Textfält, liten/stor

Gör det möjligt för kunden att ange önskad text. Kan användas för produkter med gravyr, personligt tryck eller liknande.
  • Uppladdning av bild

Tillåter kunden att ladda upp en bild som är kopplad till produkten. Eget tryck på produkten till exempel. Max 8 MB per foto

Bilder på variant

Du kan associera olika produktbilder med olika varianter, så att kunderna får en korrekt bild av variationerna. Huvudbilden på produktsidan kommer sedan att ändras i takt med att kunden väljer variant. Om du till exempel har ett plagg i olika färger kan du koppla bilderna med de olika färgerna till motsvarande variant.

1. Tryck på Lägg till bild
  2. Tryck på önskad variantkategori och tryck sedan på Aktivera uppladdning av foton

3. Du får nu en ny kolumn med en kameraikon per variant/värde. Klicka på ikonen för att lägga till foto

4. Kom ihåg att spara/uppdatera produkten, antingen högst upp eller längst ner på produktsidan

Dölj varianter från din webbutik

Om du har lagerhanterade varianter eller variantkombinationer som du inte vill visa i din webbutik rekommenderar vi att du döljer dem istället för att ta bort dem från produkten. Detta beror på att du vid radering kommer att förlora lagerhistorik och alla länkar till lagerinventeringar och inköpsorder kommer att gå förlorade.

För att dölja en variant klickar du på fliken "Varianter" inne i produkten och scrollar ner till den här bilden där du kan välja att dölja varianter:

Så snart du har sparat ändringen kommer varianten - i det här fallet storlek S - att döljas från webbutiken och inte längre vara möjlig för slutkunderna att köpa.