Hvorfor roteres bilder annerledes i nettleseren enn på maskinen din?
  • 11 Sep 2023
  • 1 Minutt å lese
  • Mørk
    Lys
  • Pdf

Hvorfor roteres bilder annerledes i nettleseren enn på maskinen din?

• Mørk
    Lys
  • Pdf

Article Summary

Noen ganger kan det hende at et bilde du åpner i nettleseren ikke er rotert på samme måte som bildet du åpnet på datamaskinen din. Denne artikkelen vil forklare hvorfor dette skjer og hvordan du kan rotere bildet riktig.

Metadata og rotasjon

Når du tar et bilde med et kamera, blir det lagret metadata sammen med bildefilen. Metadata er informasjon om informasjonen, og det inkluderer ting som dato, størrelse, oppløsning og rotasjonen bilde hadde da det ble tatt. Rotasjonsmetadataverdien kan være 0, 90, 180 eller 270 grader, og den indikerer hvilken vei som opprinnelig peker opp.

Slik roterer du et bilde

For å lagre bildet i riktig rotasjon må det behandles gjennom et bilderedigeringsprogram som for eksempel Photoshop eller GIMP. GIMP er et gratis bildebehandlingsprogram som du kan laste ned og bruke. Når du behandler bildet i et slikt program, blir alle bildets piksler rotert riktig, og metadatalagringen blir oppdatert slik at rotasjonen blir riktig på alle enheter.

Hvordan bruke GIMP:

1. Installer og åpne GIMP på datamaskinen din.
  2. Klikk på "File" og velg deretter ønsket bildefil ved å klikke på "Open".
  3. Når bildet åpnes, vil du bli spurt følgende hvis rotasjonsmetadata er tilgjengelig i bildefilen: "According to the EXIF data, this image is rotated. Would you like GIMP to rotate it into the standard orientation?" Velg "Rotate" i dette tilfellet.
  4. Når bildet er åpnet og eventuell rotasjon er korrigeret, trykk "File" og deretter "Export As" for å eksportere bildet.
  5. Du vil bli presentert med en filvelger som lar deg bestemme hvor du vil lagre bildet og gi det et nytt navn. Velg også filformatet for eksporten (anbefalt: PNG image (*.png)) nederst i filvelgeren.
  6. Nå er det eksporterte bildet klart for opplasting til kontrollpanelet eller bruk i andre sammenhenger.

Hva om bildet fortsatt rotert feil etter at det ble åpnet i GIMP?

Dersom bildet fortsatt er rotert feil etter at du har åpnet det i GIMP, kan du bruke følgende trinn for å rotere det riktig:

1. Klikk på "Image" i menylinjen til GIMP.
  2. Velg "Transform" og deretter "Rotate 90 degrees clockwise" til bildet roteres riktig.
  3. Sjekk at bildet er i ønsket rotasjon, og lagre det på nytt ved å følge eksportprosessen beskrevet tidligere.

Vi håper denne veiledningen hjelper deg med å rotere bildene dine riktig og løse eventuelle rotasjonsproblemer du opplever. Hvis du fortsatt har problemer eller spørsmål, ta gjerne kontakt med vår kundeservice for videre hjelp.