Hjälpguide för Acendy kassasystem
  • 04 Apr 2024
  • 10 Protokoll att läsa
  • Mörk
  • Pdf

Hjälpguide för Acendy kassasystem

• Mörk
  • Pdf

Article Summary

Här tar vi en genomgång av layouten och andra funktioner i databoxen. Artikeln innehåller också viktig information om betalningar och bokföring.

Kom igång

Ladda ner appen från AppStore

För att använda databoxen måste du först ladda ner appen "Mystore Acendy POS" på din iPad eller iPhone. Appen laddas ner genom att söka i AppStore.

När du öppnar appen för första gången kommer du att bli tillfrågad om tillåtelse att använda din plats. För att kassan ska fungera måste du välja "Tillåt medan appen används".

Logga in i kassan

För att logga in i kassasystemet använder du samma användarnamn och lösenord som för kontrollpanelen. Butikens adress behöver inte anges, eftersom kassan automatiskt identifierar den butik som är kopplad till användaren. Om du har flera butiker med samma användarnamn och lösenord får du möjlighet att välja vilken butik du vill logga in i.

Har du flera kassapunkter i din butik?

Om du vill använda flera kassapunkter i din butik loggar du in med unika användare för varje kassapunkt.

Ställ in betalterminal

Mer detaljerad information om hur du ställer in och använder betalterminaler finns i den här hjälpartikeln

Du har fått en V400m betalterminal skickad till dig. Terminalen tillhandahålls av Verifone via vår partner Adyen.

Anslutningen till kassasystemet sker via Adyens servrar, och så länge terminalen är ansluten till ett trådlöst nätverk kommer du att kunna ansluta terminalen till kassasystemet via appen.

V400M

Hur man ansluter terminalen till ett nätverk

För att kunna användas måste terminalen vara ansluten till ett trådlöst nätverk.

Vid terminalen: 9 > Green > Pinkod > Green > Network > Wi-Fi

Tryck sedan på + för att ansluta till ett nytt nätverk.

Terminalen är ansluten till nätverket när en Wi-Fi-ikon, moln och grön prick visas bredvid Wi-Fi-signalen. Till exempel, om en röd linje visas, indikerar det att t.ex. lösenordet är felaktigt.  Lösningen är då att trycka på i, sedan glömma nätverket och återansluta.

Så här ansluter du terminalen till kassasystemet

Första gången du loggar in på datafacket visas en startguide. Detta hjälper dig att ansluta terminalen och kvittoskrivaren.

Om du inte får guiden, eller stänger den innan du är klar, följer du stegen nedan

1. Tryck på terminalsymbolen till höger i det övre fältet
  2. I menyn som visas trycker du på Anslut till terminal
  3. Anslut terminalen som ska användas i kassan.

Om terminalen inte visas kan det tyda på att terminalen inte är online eller behöver uppdateras.

Läs mer

Inkluderad utrustning

Kvittoskrivare

Om du vill ansluta kvittoskrivaren till din iPad använder du en vanlig USB A> Apple-laddningskabel. När kvittoskrivaren är ansluten, påslagen och ansluten till din iPad med kabeln kan du ansluta din skrivare genom att följa dessa steg: Gå till huvudmenyn och välj "Anslut skrivare". I menyn som visas väljer du "TSP143III".

Om du använder en Bluetooth-skrivare kan du ansluta den till din iPad via Bluetooth. Anslut den sedan till kassan genom att välja "Anslut skrivare" i menyn.

Kassa

Om du vill ansluta kassalådan till kassasystemet använder du kvittoskrivaren som mellanhand. Följ dessa steg för att koppla ur kassalådan:

1. Sätt i lådans nätverkskabel direkt i kvittoskrivaren.
  2. Gå till huvudmenyn i din dataruta och välj "Inställningar".
  3. Hitta och öppna inställningarna för "Betalning".
  4. Kontrollera inställningarna för kassalådan i den här menyn.

På så sätt kan du ansluta kassalådan till kassasystemet på rätt sätt med hjälp av kvittoskrivaren.

Skanner

Följ dessa steg för att ansluta skannern till din iPad:

1. Gå till din iPads Bluetooth-inställningar.
  2. Se till att Bluetooth är aktiverat.
  3. Håll ned den gula knappen på skannern i 10 sekunder för att aktivera Bluetooth-anslutningen.
  4. Hitta enheten med namnet "Streckkodsläsare" i listan över tillgängliga enheter.
  5. När enheten "Streckkodsläsare" visas i Bluetooth-inställningarna väljer du den för att ansluta skannern till din iPad.

På så sätt kan du ansluta skannern till iPad med Bluetooth-anslutningen.

Produkter och kategorier

Nedan går vi igenom olika sätt du kan lägga produkter i din varukorg, samt hur du kan visa upp utvalda produkter och kategorin i kassan.

Lägg till produkt

Produkter kan läggas till i varukorgen på flera sätt. Du kan hitta produkter via kategorier, söka på produktens namn, artikelnummer eller genom att skanna streckkoden i kassasystemet.

Manuell produkt

Du kan lägga till en manuell produkt genom att klicka på Ny produkt i varukorgen. Kom ihåg att kontrollera att produkten får rätt momsklass.

Produktbild i varukorgen

Om du vill använda produktbild (thumbnail) på artikelraderna i varukorgen kan du aktivera detta via huvudmenyn > Inställningar > View

Utvalda produkter

Utvalda produkter kommer du nu att styra/bestämma direkt i kasssasystemet ↓

1. Klicka på produktinfo-knappen i produktrutan

2. Klicka på stjärnikonen bredvid produkttiteln

Favoritkategorier/bokmärken

Placeringen av favoritkategorierna har ändrats. Dessa kommer nu att lägga sig under navigeringsfältet, som bokmärken i en vanlig webbläsare ↓

För att bokmärka en kategori, tryck på inställningsikonen och vidare på stjärnikonen för önskade kategorier ↓

Behandling av beställningar

Läs om de olika sätten du kan hantera beställningar på i kassasystemet.

Rabatt

Rabatt kan läggas till på två olika sätt.

1: Rabatt läggs till genom att ändra priset på en post.

• Tryck på önskad post → Ändra pris

2: Rabatt kan läggas till genom att ge rabatt på hela köpet

• Klicka på "% rabatt" i varukorgen för att ge en procentuell rabatt på hela köpet.

Försäljning av presentkort

Du kan nu sälja presentkort utan att klicka på presentkortsprodukten. Du kan nu klicka på Lägg till-ikonen (+) i din varukorg och välja presentkort. Du kan fortfarande använda presentkortsprodukten. Du kommer då att dirigeras till den nya funktionen.

Kvitto på gåva

Du kan skriva ut presentkvitto i Acendys kassasystem. Presentkvittot är kopplat till beställningen som slås ut, och skanningskoden på presentkvittot är densamma som på kvittot. När du skannar ett presentkvitto ser du alternativ för retur, på samma sätt som när du skannar ett kvitto.

Så här skriver du ut ditt presentkvitto:

1. Slutför beställningen som vanligt.
  2. När du har slutfört beställningen får du ett nytt alternativ som heter Kvitto + Presentkvitto
  3. Klicka på Kvitto + Presentkvitto. Kvittot skrivs ut först och du får välja vilka produkter du vill ha ett presentkvitto för.  Om du har köpt flera av en produkt kan du välja hur många presentkvitton som ska skrivas ut för den givna produkten ↓

Du kan också skriva ut presentkvittot via huvudmenyn > Senaste beställningar.

Returer

Returer kan stämplas in på flera sätt. Detta kan göras genom att leta upp eller skanna kundens kvitto, hitta produkten i produktkatalogen eller genom att ange en produkt manuellt. Vid manuella returer måste ett minus anges i prisfältet. Antalet produkter som ska returneras anges som normalt.

Det är inte möjligt att delvis återbetala ett belopp på en radartikel. Om en post delvis ska återbetalas på ett kort kan du skicka ett e-postmeddelande till supporten.

Återbetalning till kort

1. Hitta den ursprungliga beställningen via huvudmenyn > Visa de senaste beställningarna, sök efter den ursprungliga beställningen via huvudmenyn > Sök efter beställningar eller skanna kvittot om kunden har originalkvittot med sig.
  2. Välj vilka produkter som ska returneras/återbetalas
  3. När produkterna har lagts till i kassan trycker du på knappen Kortbetalning för att avsluta.
  4. Kvittot skrivs ut.

Säljaren bör ange att pengarna kommer in på kontot inom 3-4 arbetsdagar.

Vad händer om en återbetalning misslyckas?

Den vanligaste orsaken till att en återbetalning kan misslyckas är om inlösarens (Adyen) kontosaldo är lägre än det belopp du försöker återbetala. Detta kan till exempel hända om du har låg/ingen omsättning under en period och har fått betalt för alla kortbetalningar.

För butiker med en daglig/stadig omsättning kommer detta att vara mindre sannolikt.

I vilket fall som helst rekommenderar vi att du placerar en "buffert" hos inlösaren på alla belopp som sedan alltid kommer att hållas inne vid betalningstillfället, för att säkerställa att det alltid finns ett visst belopp tillgängligt för återbetalning. Detta kan jämföras med att alltid ha en given summa i bytesboxen. Du kan när som helst ta ut eller justera denna buffert. Kontakta i så fall kundtjänst (på Acendy).

För att ställa in en sådan buffert, kontakta kundtjänst

Om en återbetalning misslyckas får du en aviseringslampa i rubriken (högst upp i appen).

När du klickar på den här kommer du direkt till Visa senaste beställning > återbetalningar.

Här får du information och vägledning om hur du kontaktar kundtjänst. När du meddelar kundtjänst kan du klicka på de tre prickarna bredvid status. Här kan du manuellt ställa in status till Besiktigad och lägga till en kommentar om så önskas.

Varningslampan i rubriken kommer nu att försvinna och kundtjänst kommer att höra av sig så snart de har granskat återbetalningen.

Sök EAN-kod

Nu kan du välja att söka efter produkter på EAN-koder, antingen genom att skanna streckkoden eller genom att ange EAN-koden i sökfältet. Detta gör det lättare att till exempel kontrollera lagret av en viss storlek på en produkt. Du kan skanna produkten och sedan kontrollera produktinformationen. Tidigare lades produkten alltid direkt i varukorgen när man skannade en streckkod, även i sökfältet.

Den nya funktionen hittar du när du trycker på sökikonen. Du kommer nu att få ett val att ansöka till EAN. Markera den här rutan och skanna streckkoden. Produkten kommer nu upp som i en vanlig sökning.

Väntande beställning

Order som har placerats i vänteläge kommer nu att visas via en ny ikon i rubriken, bredvid terminalikonen. När du har en eller flera väntande beställningar visas en P-ikon (parkerad order). Tryck på ikonen för att få upp listan över parkerade beställningar.

Sök efter kvitto

Om kunden av olika anledningar vill ha kopior på kvitton kan detta göras via kassasystemet.

Tryck på Huvudmenyn och välj sedan Visa senaste beställning eller Sök beställning.

Felsökning

Här går vi igenom enkel felsökning för att hjälpa dig att komma igång snabbt.

Problem med att logga in

Om du upplever problem med att logga in i webbshoppen kan du följa guiderna nedan för enkel hjälp.

Rensa cache

Om du upplever konstiga buggar i själva appen, försök att rensa cacheminnet för att se om det hjälper.

Kom ihåg att ansluta till terminal och kvittoskrivare efter att du rensat cacheminnet.

Återställning av butik

Om det inte hjälper att rensa cacheminnet kan du prova att göra en butiksåterställning.

Steg 1: Dubbelklicka på din iPads hemknapp.

Steg 2: Svep bort datarutan så att den inte körs i bakgrunden.

Steg 3: Scrolla ner till appen "Mystore Acendy POS".

Steg 4: Klicka på "Återställ butik" så att den lyser grönt.

Steg 5: Öppna databoxen och logga in med din användarinformation.

Kom ihåg att ansluta terminal och kvittoskrivare när du har loggat in.

Testa din nätverksanslutning

Eftersom databoxen är nätverksbaserad är det mycket viktigt att du har en stabil nätverksanslutning. Data Box har ett inbyggt test som kontrollerar nätverkets anslutningsstatus. Nätverkstestet hittar du under huvudmenyn (tre rader i det övre vänstra hörnet av appen) > Inställningar > Övrigt > Testa din internetanslutning

Redovisning

Z-rapport

När du startar utförsäljningen måste en session skapas. Detta görs genom att trycka på Starta utförsäljning via huvudkassamenyn.

När dagen är slut klickar du på Stoppa utförsäljning på samma menyalternativ

Exempel på Z-rapport

Redovisning

Förutom Z-rapporten har du tillgång till en månadsrapport för data box i din kontrollpanel. Du hittar detta genom att klicka på rutan Rapporter > Data > Bokföringsrapport. Detta kan användas av en revisor.

Betalningar

Vilket företag ansvarar för betalningarna?

Du har ett inlösaravtal med vår partner Adyen. Adyen är ett snabbväxande nederländskt företag med bland annat Spotify, Elkjøp och Ebay på sin kundlista. Mer information om Adyen finns på www.adyen.com/about

När betalas pengarna ut?

Adyen gör dagliga betalningar måndag till fredag med en fördröjning på 2-3 arbetsdagar. Denna försening beror på att transaktionerna till Visa och Mastercard inte behandlas fullt ut under cirka 2 arbetsdagar.
I praktiken innebär detta att en försäljning som görs på måndagen betalas ut följande onsdag eller torsdag. Under helger och helgdagar kommer det att ta något längre tid och ett köp som görs på torsdag kommer att betalas nästa måndag eller tisdag.

Rapporter om utbetalningar
När pengarna från inlösaren betalas ut kommer detaljerade utbetalningsrapporter att visas i deras kontrollpanel.

Rapporter > Data Box-enhet > utbetalningsrapporter. Dessa rapporter innehåller bland annat deras transaktionsregister.

Exempel på en utbetalningsrapport

Viktig information om den första betalningen

Eftersom huvudfokus för oss och inlösaren är att få affären i hamn så snabbt som möjligt kan det ta upp till 3 veckor innan du får den första betalningen från inlösaren Adyen. Detta beror på att installationen av det anslutna kontonumret tar något längre tid än de andra processerna.

Anledningen till att det tar något längre tid att sätta upp kontonumret är att Adyen har mycket strikta rutiner för att verifiera att kontonumret tillhör rätt företag. Detta är nödvändigt för att de ska kunna säkerställa att pengarna betalas ut till dig och inte till någon annan av misstag.

Fler kassapunkter?

Det går alldeles utmärkt att ha flera kassor hos oss. Det finns några saker som är viktiga att tänka på.

1: Du måste använda unika e-postadresser när du loggar in i varje kassa. Detta är viktigt för att skilja sessionerna från varandra.

Om du försöker logga in med samma e-post i flera boxar kommer du att loggas ut från kassan som redan är inloggad.

2: Separata z-rapporter kommer att skapas för varje kassapunkt och avräkningen måste göras vid varje låda.

3: Utbetalningsrapporten kommer inte att skilja mellan uttagsautomaterna på något annat sätt än en referens till de olika z-rapporterna.