Inköpsassistent (Bas)
  • 16 Apr 2024
  • 2 Protokoll att läsa
  • Mörk
  • Pdf

Inköpsassistent (Bas)

• Mörk
  • Pdf

Article Summary

Inköpsassistenten är ett kraftfullt verktyg som skapar orderförslag baserat på periodiserad försäljning, lagerstatus och aktiva inköp.

Assistenten tittar på den försäljning du haft under en viss period och föreslår vad du ska köpa in baserat på ditt nuvarande lager och att försäljningen för den kommande perioden är densamma som föregående period.

Exempel:
Du väljer att skapa en rapport under de senaste två veckorna. Rapporten visar då att du har sålt 10 stycken av en vara. Det nuvarande lagret är 5.

Assistenten antar då att du under de kommande två veckorna kommer att sälja samma kvantitet, dvs 10 stycken, och därför behöver köpa in 5 till tillräckligt högt lager för de kommande två veckorna.

För att överföra vinst och förlust direkt till inköp och justera kvantiteter baserat på befintliga inköp krävs Pro+-planen

Generera en rapport

Gå till Inköpsassistenten via sidomenyn i upphandlingsmodulen:
Verktyg > logistik > inköp och mottagning: Inköpsassistent

Följ stegen nedan för att skapa en rapport:

1. Välj leverantör:
    En rapport börjar alltid med en leverantör.
  2. Välj en eller flera tillverkare (valfritt):
    Genom leverantörens val kan du välja en, flera eller alla tillverkare som är relaterade till din leverantör. Om du inte väljer tillverkare kommer alla produkter som är kopplade till leverantören att ingå i sortimentet.
  3. Orderstatus (valfritt):
    Val av orderstatus är valfritt och får inte inkluderas för att generera rapporten.
    Om du väljer orderstatus kommer rapporten att baseras på försäljning som finns i den specifika orderstatusen.
  4. Från/till datum:
    Om du vill generera en rapport måste du välja det datumintervall som rapporten ska baseras på.
    Här är det möjligt att ställa in från/till-datum manuellt eller så kan du använda fördefinierade perioder:
  5. Kategorival (valfritt):
    Med detta kan du välja att antingen bara visa produkter i specifika kategorier, eller exkludera produkter från specifika kategorier.
  6. Generera rapport:
    När valen är gjorda klickar du på "Generera rapport" för att starta genereringen.

OBS! Om det inte finns någon order för den valda tillverkaren inom det valda datumintervallet kommer rapporten att vara tom. Man kan sedan klicka på "Visa alla artiklar" för att se alla artiklar från den valda tillverkaren.

Val i rapporten

När en rapport har genererats får du ett antal val och vyer.

Öka ordern med (%):
Ökar antalet som måste beställas med den inställda procentsatsen.

Exkludera artiklar från lagerställegrupp: Pro +
Det här valet är tillgängligt om din butik har "Avancerad lagerhantering" aktiverat.

Justera för tillgänglighet vid inköp: Pro +
Om detta är aktiverat kommer "Antal som ska beställas" att justeras ner med den kvantitet som redan finns i köpet.

Visa alla objekt:
Visar alla artiklar från valda leverantörer och tillverkare.
I översikten visas först alla artiklar som sålts i datumintervallet, följt av alla produkter från leverantör/tillverkare utan försäljning.
Artiklar utan försäljning kommer att ha "N/A" i fältet "Såld under perioden".

Visa alternativ (kolumner)

I avsnittet "Fler alternativ" har du en knapp för visningsalternativ. På så sätt kan du utöka vyn med fler alternativ.

• Visa anteckning: Visar anteckning om produkten om den finns.
  • Visa lagerställeplats: Visar lagerställets plats om den har angetts.
  • Dölj artiklar i lager: Döljer alla rader där artikeln har tillgängligt lager.
  • Visa art.nr leverantör: Visar leverantörens artikelnummer.
  • Visa vinst: Visar vinst för varje radobjekt. Beräknas baserat på in- och utpris för produktpris.
  • Visa inpris: Visar en kolumn med produktens pris.

Ladda ner rapport

När rapporten är klar kan den laddas ner till CSV och XLSX.
Dessa alternativ finns i menyn "Åtgärder" högst upp i rapporten.

Med Pro+ kan resultatet från rapporten överföras direkt till en ny eller befintlig inköpsorder och skickas till leverantören.