Kom igång med personlig sökning
  • 25 Mar 2024
  • 2 Protokoll att läsa
  • Mörk
  • Pdf

Kom igång med personlig sökning

• Mörk
  • Pdf

Article Summary

Vad är personlig sökning och varför ska den användas?

Konvertering

Hur hjälper anpassad sökning konvertering?

Vi lever i en tid där kunderna har ont om tid, men samtidigt exponeras för mycket information från många olika företag.

Låt oss säga att du tar in en kund genom en annons på Facebook eller Google, vilket aldrig är lätt. När du väl har tagit emot kunden i butiken har du oftast bara några sekunder på dig att fånga kundens intresse.

En stor anledning till att kunder lämnar din webbutik är sökningar som inte ger resultat. En bra sökfunktion är särskilt viktig på mobilen, där kunderna har mindre överblick och ofta har ett kortare uppmärksamhetsfönster.

Söka

Den personliga sökningen gör det möjligt för kunder att få förslag på relevanta produkter, kategorier eller varumärken baserat på vad de skriver i sökfältet redan innan de klickar på sök. Detta gör det lättare för kunderna att hitta resultat som är relevanta för dem.

Personaliserat sök bygger på AI-teknik, vilket gör att det blir bättre och smartare ju längre du har det i butiken. En bra sökning hjälper dig att öka konverteringen och minska antalet kunder som lämnar din webbutik.

Filtrering

I våra sökresultat får kunderna möjlighet att filtrera på kategorier, tillverkare och pris. Dessutom kan man sortera på olika kriterier.

Förslag på produkter med produktbild

I takt med att kunden skriver vad de letar efter kommer sökningen kontinuerligt att visa produktförslag med bilder.

Verktyg

Sökning utan resultat

Det här är sökningar som kunder har gjort utan att hitta produkter. Det kan till exempel vara typografiska fel. Om du vill undvika sökningar utan resultat kan du använda den här listan för att skapa synonymer för nyckelord. Ett exempel kan vara att någon söker på barnvaka när sökordet ska vara barnvagn, då skriver man barnvakna som synonym till barnvagn. Läs mer om det under "Synonymer".

Synonymer

Synonymer hjälper dig att minimera antalet sökningar utan resultat. Kort sagt, den används för att visa ett annat sökresultat än det du söker efter. Ett exempel är typiska stavfel på produkter.

I exemplet nedan anges "Cykelskor" som synonym till sökordet "Cralltest".

Sökningen i butiken visar nu alla produkter som innehåller cykelskor.

Tips!

Vi rekommenderar att du skapar synonymer baserat på den översikt du hittar i Sök utan resultat.

Nyckelord

Med nyckelord kan du ange extra information i en sökning.

Du kan skapa egna nyckelord för att visa utökat innehåll för särskilda nyckelord. Om någon till exempel söker efter "Apple" kan du visa kunden extra information om Apple och deras produkter. Alternativt kan du skapa ett nyckelord för tillverkare som du inte har.

Anpassat resultat

Den här funktionen kan användas för att anpassa vad som visas för olika sökord, både för att inkludera och exkludera enskilda produkter för sökord, och till och med för att skapa målsidor för speciella sökord.

Några vanliga användningsområden:

• Prioritera specifika produkter för ett sökord
  • Uteslut produkter från en sökfråga
  • Skapa en landningssida baserat på ett nyckelord

Nyckelord

I fältet Sökord anger du det ord som du vill anpassa resultaten för.

Sammanfoga resultat

Det här valet avgör om de produkter du väljer att visa för ett sökord slås samman med det "normala" sökordsresultatet.

Om du väljer "Sammanfoga resultat" visas det vanliga resultatet plus de produkter du väljer att visa. De produkter du väljer att visa visas högst upp, så det här är ett sätt att prioritera enskilda produkter per sökord.

Om du väljer "Slå inte ihop resultat" visas endast de produkter du väljer att visa.

Produkter

Här söker du efter vilka produkter som ska inkluderas eller exkluderas för sökordet. När du har letat upp en produkt och lagt till den har du möjlighet att inkludera eller exkludera den.