Kundöversikt
  • 18 Apr 2024
  • 2 Protokoll att läsa
  • Mörk
  • Pdf

Kundöversikt

• Mörk
  • Pdf

Article Summary

Kundöversikten ger dig full överblick över kunder, möjlighet till filtrering och sökning samt stöd för export av kundlistor.

Översikt över kunder

För att få en översikt över alla kunder, gå till Ordrar/Kunder > Kunder.

Här hittar du en översikt som visar alla kunder som är registrerade i butiken med möjlighet till sökning och filtrering.

Söka, filtrera och visa kolumner

Söka

Sökfältet i översikten stöder sökning efter följande fält:

• Förnamn
  • Efternamn
  • Förnamn + efternamn
  • E-post
  • Telefonnummer
  • Företagsnamn
  • E-postadress för faktura

Filter

Genom att klicka på "+ Filter" kan du lägga till en mängd olika filter för att hitta ett urval av kunder.

Filtren kan variera beroende på vilka tjänster din butik har.

Kolumn vy

Kundöversikten har en serie förvalda kolumner för att visa kundnummer, namn, e-post etc.

Utöver dessa finns ett antal kolumner som kan visas vid behov.
Klicka bara på knappen "Visa" för att öppna menyn för att lägga till/ta bort kolumner.

Tillagda kolumner stöder sortering och kommer också att inkluderas i filen om en export görs.

Skapa kund

Gå först till Ordrar/Kunder > Kunder

Klicka på knappen "Ny kund", detta öppnar ett fönster för att fylla i de nödvändiga fälten om kunden.

Fönstret har två lägen: enkelt och avancerat.

Enkel:
I enkelt läge visas endast de mest nödvändiga fälten för att registrera kunder.

Avancerad:
Avancerat läge tar det genom att skapa kunder i steg och innehåller fler fält än i enkelt läge.

Skicka anmälningslänk

Genom att skicka en registreringslänk kan du ge kunden en länk som gör att registreringen kan kopplas direkt till en kundgrupp.

För att skicka en registreringslänk, klicka på "Åtgärder" i översikten och välj "Skicka länk till registrering".

Då öppnas ett fönster där du fyller i kundens e-postadress och önskad kundgrupp.

Observera att detta kräver appen B2B Återförsäljarlösning, läs mer här.

Tillval/funktioner

Om du går till Kontrollpanelen > Ordrar/Kunder > Kunder, och hittar kunden i listan där, kommer du att se en meny (tre prickar) till höger om varje kund. I den här menyn hittar du ett antal alternativ, till exempel "Skapa order", "Skicka e-post", "Ta bort" etc.

Samma alternativ finns under "Åtgärder" på kundkortet.

Visa/redigera kund:

Om det skulle bli nödvändigt att hitta och/eller redigera kundinformation om en kund kan detta göras på följande sätt:
  1. Gå till Ordrar/Kunder > Kunder
  2. Hitta önskad kund i kundlistan eller använd sökfältet för att hitta önskad kund
  3. Öppna kundkortet
  4. Redigera de fält du vill använda
  5. Spara

Skapa vy

I kundöversikten är det möjligt att skapa egna vyer. Dessa kan vara privata eller globala och man kan välja att ställa in en vy som standardvy.

Privat vy är endast synlig för den användare som skapade den, medan Global vy är synlig för alla användare på Kontrollpanelen.

Så här skapar du en vy:

1. Lägg till de kolumner, filter och sorteringar du vill ha i vyn
  2. Klicka sedan på spara-knappen högst upp i filterfältet
  3. Du kan nu välja om du vill spara över en befintlig vy eller skapa en ny:

Val och anpassning av vy.
När du har skapat en vy kan den väljas på instrumentpanelen eller så kan du gå till "Vyer" i vänstermenyn för att ändra status, ställa in vyn som standard eller ta bort en vy.

Från sidan "Vyer" kan man ställa in vyn till standardvy, som global eller ta bort den.
Du kan också öppna den direkt genom att klicka på ikonen längst till vänster i översikten.

Exportera kundlistor

Om du använder ett externt system för att skicka nyhetsbrev kan det vara lämpligt att exportera kundinformation som förnamn/efternamn/e-post till ett externt system, här hittar du rutinen:
  1. Logga in på deras kontrollpanel
  2. Gå till "Ordrar/Kunder > Kunder"
  3. Gör önskat val för att hitta de kunder du vill exportera
  4. Välj "Exportera kunddata" under menyn "Åtgärder"
    1. Om listan över kunder innehåller fler än 15 000 kunder delas exporten upp i flera filer.
  5. När exporten är klar hittar du den under "Exportera arkiv" i menyn till vänster.