Rabatter
  • 22 Mar 2024
  • 4 Protokoll att läsa
  • Mörk
  • Pdf

Rabatter

• Mörk
  • Pdf

Article Summary

Vi stöder olika rabatttyper: rabattkod, mängdrabatt och "Köp X, få Y".

Hur man skapar rabattkod

En rabattkod kan skapas i din kontrollpanel och sedan skickas till dina kunder eller annonseras i webbutiken.

För att skapa en rabattkod kan du följa guiden nedan i din kontrollpanel.

I Utilities > rabatter

Tryck på + NY RABATT och tryck sedan på RABATTKOD i menyn som visas

När du har klickat här kommer du till följande meny

Här fyller du i följande information

• Rabattkod
    Detta är den kod som kunden måste ange för att få rabatten. Du bestämmer vad den här koden ska vara, men kom ihåg att kunderna måste skriva koden exakt likadant för att den ska fungera. Varje rabattkod måste vara unik. Använd inte å, ä och ö.
  • Beskrivning: __________
    Detta är för internt bruk för att få en överblick över rabattkoder.
  • Rabatt
    Hur mycket rabatt du vill ge, kom ihåg att välja om rabatten är i kronor eller procent.

I fältet Rabatten gäller för väljer du vilka produkter rabatten ska gälla för. Rabatten kan vara begränsad till följande:

• Vald kategori eller Vald tillverkare
    Markera de kategorier/tillverkare du vill att rabatten ska gälla för. Alla produkter från den valda kategorin/tillverkaren kommer att rabatteras. Om du har en huvudkategori, och flera underkategorier av produkter, måste du kryssa i de underkategorier som rabattkoden ska gälla för.
  • Vald produkt
    Du kan nu söka efter produkter en i taget. Börja skriva namnet på en produkt som du vill att rabatten ska gälla för. När den dyker upp under sökfältet trycker du bara på dess namn för att lägga till den. Om du vill ta bort en tillagd produkt avmarkerar du helt enkelt rutan bredvid produktnamnet

Du kan ange datum i Giltig från/till om rabatten endast ska gälla för en viss period. Om det inte behövs kan du lämna dessa tomma

Tryck på SPARA

Utvald!

Det går inte att skapa rabattkoder som innehåller Å, Ä och Ö, bindestreck och mellanslag. Anledningen till detta är att programmeringsspråk inte tar hänsyn till dessa tecken.

Avancerade inställningar

För att visa avancerade inställningar, tryck på "Visa avancerade inställningar"
Här kan du kryssa i:

• Tillåt köp som är lägre än rabattkodens värde
  • Kan kombineras med andra rabatter
  • Ge rabatt på produkter som erbjuds
  • Rabatten kan täcka frakt/avgifter
    ( Procent % fungerar inte på frakt, här måste du ange belopp)
  • Ge rabatt endast på den dyraste produkten i kundvagnen
Ge rabatt endast på den dyraste produkten i kundvagnen Du kanockså ställa in regler för:
  • Rabatten gäller för beställningar som börjar med
    Rabattkoden ska gälla från ett visst orderbelopp
  • Antal gånger koden kan användas
    Hur många gånger en rabattkod kan användas i webbutiken innan den inaktiveras.
  • Anslut till kundkonto
    Här kan rabattkoden kopplas till en specifik kund så att bara han/hon kan använda den.
    Detta kräver att kunden är inloggad innan han eller hon går vidare till kassan.

Tyvärr stöds inte skapandet av rabattkoder som kan skickas ut till alla kunder, som varje kund bara kan använda en gång.

Mängdrabatt

Mängdrabatter är ett bra sätt att belöna kunder som handlar mycket. Rabatten gäller automatiskt för alla nya beställningar eller alla nya beställningar under en viss period.

1. Gå till Verktyg > rabatter
  2. Tryck på + NY RABATT och tryck sedan på MÄNGDRABATT i menyn som visas
  3. Fyll i internt namn, antal produkter rabatten ska gälla för och hur stor rabatten utgör. Om du vill ha olika rabatter för olika kvantiteter kan du lägga till fler rader genom att trycka på "Ny rad"

Rabattmatris  Här kan du ange vilken rabatt som ska gälla för antalet köpta produkter. Mängdrabatten gäller för inköpta kvantiteter av en och samma produkt. Exempel på bilden ovan:
Om en kund handlar 4 produkter måste detta vara 4 produkter av samma typ.

Utvald!

Det är inte möjligt att kombinera flera produkter i mängdrabatten. Det vill säga, man kan inte få en mängdrabatt genom att kombinera 2 av produkt X mot 2 av produkt Y.

I fältet "Rabatten gäller" väljer du vilka produkter rabatten ska gälla för. Den kan ställas in på:
  • "Vald kategori" eller "Vald tillverkare"
    Markera de kategorier/tillverkare du vill att rabatten ska gälla för. Alla produkter från den valda kategorin/tillverkaren kommer att rabatteras
  • "Utvald produkt"
    Du kan nu söka efter produkter en i taget. Börja skriva namnet på en produkt som du vill att rabatten ska gälla för. När den dyker upp under sökfältet trycker du bara på dess namn för att lägga till den. Om du vill ta bort en tillagd produkt avmarkerar du helt enkelt rutan bredvid produktnamnet

1. Du kan ange datumet i "Gäller från/till" om rabatten endast gäller under en viss period. Om det inte behövs kan du lämna dessa tomma
  2. Tryck på "SPARA"

Rapporter om rabattkoder

Om du går till "Detaljer" på en rabattkod är det möjligt att få en översikt över vem som har använt den aktuella rabattkoden, samt datum/ordernummer/etc.

Köp X, få Y

Den här rabatttypen används ofta för "3 för 2"-kampanjer, men har också stöd för att ge en procentuell rabatt om du köper en viss kvantitet från en kategori eller tillverkare.

För att skapa en ny rabatt av denna typ, klicka på "Ny rabatt" och välj sedan "Köp X, få Y" från listan som visas.

I exemplet som följer ställer vi in en "3 för 2"-rabatt på alla produkter från varumärket Osprey.

Detta ger 100% rabatt på den billigaste produkten i varukorgen när du har köpt minst tre. Detta skalar ytterligare och ger 100% rabatt på de två billigaste om du köper sex osv.

Begränsa vilka produkter/kategorier/tillverkare en rabatt gäller för

Alla rabatter kan ställas in så att de gäller för utvalda produkter, kategorier eller tillverkare. Det är också möjligt att göra en rabatt som gäller för alla produkter utom utvalda produkter, kategorier eller tillverkare.

I exemplet nedan är rabatten inställd på att gälla för alla Osprey-produkter, förutom de som vi letar upp och väljer att annullera rabatten för.