Lagervärderapport
  • 26 Mar 2024
  • 3 Protokoll att läsa
  • Mörk
  • Pdf

Lagervärderapport

• Mörk
  • Pdf

Article Summary

Lagervärderingsrapporten lagrar en daglig översikt över ditt lager så att du enkelt kan se lagervärde och detaljhandelsvärde.

API- och produktsynkronisering
Lagervärdesrapporten har för närvarande inte stöd för API- och produktsynkronisering. Det innebär att lagerändringar som görs via API:et eller som en del av produktsynkroniseringen inte återspeglas i rapporten.

Så här fungerar det!

Efter aktiveringen tar rapporten en ögonblicksbild av butikens lager varje natt kl. 00:00.

Följande dag kan du slå upp rapporten för att se både lager, lagervärde och detaljhandelsvärde för hela ditt lager.

Varje ögonblicksbild sparas så att du kan gå tillbaka i tiden för att se inventeringen.

Inventeringsrapporten hittar du genom att gå till Verktyg > Logistik > Lagervärderingsrapport

Vad innehåller rapporten?

Grunden som genereras innehåller följande fält:

• Artikelnummer
  • Produktnamn
  • Ingående pris
  • Försäljningspris (exkl. moms)
  • Fysiskt lager
  • Producent
  • Totalt pris på insatsvaror
  • Totalt försäljningspris

Dessutom lagrar vi en tidsstämpel för att visa exakt när grunden genererades.

Summering av värde och lager

Raderna sammanfattas på följande sätt:

= *Lagervärde
Försäljningspris * fysiskt lager = Detaljhandelsvärde

Det totala detaljhandelsvärdet/lagervärdet är summan av fälten ovan.

Viktigt vid summering
Om ditt lager innehåller artiklar med ett minus i fysiskt lager kommer det att resultera i att artikeln får ett negativt lagervärde. Det negativa lagervärdet subtraheras sedan från det totala lagervärdet/butiksvärdet.
Detta gäller lagervärde, butiksvärde och lager (kvantitet i lager). Du kan välja att exkludera minusprodukter via filtren i rapporten.

Exempel:

ProduktIngående prisFysiskt lagerLagervärde
Gul tröja
100-2-200,00
Blå tröja
1003300,00

Totalt lagervärde100,00

En artikel ska aldrig ha mindre än 0 i fysiskt lager. Även om du översäljer artiklar bör det fysiska lagret inte vara lägre än 0. Vid överförsäljning är det engångsartiklar som går in i minuset.
Läs mer här →

Användning och funktionalitet

När tjänsten har aktiverats hittar du den under Verktyg > Logistik > Lagervärdesrapport.

Observera att genereringen sker först kl. 00:00, så resultatet är inte klart förrän dagen efter aktivering.

När du öppnar rapporten måste du först välja det datum som du vill visa lagret för.

Ladda sedan rapporten och du kommer att se en tabell med fälten som nämns ovan.
Rapporten är endast avsedd för att visa värden och stöder därför inte flera kolumner eller ändrar kolumnerna som finns där.

Längst ned i tabellen finns en sammanfattning av hela urvalet i rapporten.

• Totalt lagervärde exklusive moms
    Summan av alla lagervärden för radartiklar
  • Totalt detaljhandelsvärde exklusive moms
    Summan av butiksvärdet för alla radartiklar
  • Inventarieförteckning
    Totalt antal produkter och varianter i lager

OBS!
Summeringen är inte en del av exporten. Om du exporterar rapporten måste du själv göra summeringen i efterhand.

Sortering

Sortering är tillgänglig för varje kolumn i rapporten.

Datumväljare

Välj det datum då du vill se lagervärdet. Nya fundament skapas varje natt.

Datumväljaren stöder endast enstaka dagar och ett datumintervall kan inte väljas.

Filter

För att göra det enklare att skapa ett urval av produkter finns det några filter tillgängliga:

• Fysiskt lager
    Visa endast artiklar som har fysiskt lager inom den kvantitet du väljer
  • Producent
    Visa endast artiklar från den valda tillverkaren. Det är möjligt att välja flera tillverkare.
  • Dölj negativ/noll i lager
    Döljer alla varor som har 0 eller färre i lager
  • Visa endast negativa/noll i lager
    Visar endast artiklar som har 0 eller färre i lager. Detta kan vara ett bra sätt att rensa upp i sitt lager eftersom det fysiska lagret aldrig bör vara mindre än noll.

Gruppering

Med gruppering kan du gruppera alla artiklar per producent och på så sätt se värdet och lagret på producentnivå.

Söka

I sökfältet kan du söka på produktnamn och artikelnummer.

Man kan också ange att man bara vill söka inom namn eller artikelnummer genom att först skriva "MODEL:" följt av artikelnummer, eller "NAMN:" följt av produktnamn.

Kombinera, filtrera och sök

Du kan självklart också välja att kombinera filter och sökningar för att få exakt det urval du är ute efter.

Export

Om du vill kan rapporten exporteras till CSV.

Exporten tar hänsyn till filter och sökningar. Det innebär att om du har valt att filtrera på t.ex. tillverkare kommer endast det resultat som visas i rapporten att inkluderas i exporten.

För att exportera, klicka på "Exportera", ge filen ett namn och klicka på "Exportera →". Den färdiga genererade exporten finns i "Exportarkivet", som finns i menyn till vänster.

PS! Om du har valt att gruppera efter tillverkare kommer även exporterna att grupperas.